Tratament endodontic – tratament de canal

Tratamentul endodontic reprezintă o succesiune de proceduri terapeutice și este necesar atunci când pulpa, țesutul moale din interiorul canalului radicular, este inflamată sau infectată. Acest tip de tratament este unul frecvent întâlnit în cabinetele de stomatologie și are ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonei de invazia bacteriilor.

 

Inflamația sau infecția pot surveni dintr-o varietate de cauze: carii dentare netratate, proceduri dentare repetate pe dinte, fisuri sau leziuni ale unui dinte. Pentru ca dintele în cauză să rămână funcțional (adică pe arcadă și fără durere sau abces) trebuie să fie supus unui tratament endodontic.

Interiorul dintelui adăpostește camera pulpară, camera în care se află pulpa dentară. Un tratament de canal presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate. Această manoperă se numește extirpare pulpară. După îndepărtarea pulpei dentare, tratamentul endodontic continuă cu obturația de canal, adică umplerea spațiului rămas liber în urma extirpării cu materiale speciale. Ulterior, pacientul va reveni în cabinet pentru restaurarea finală a dintelui. Această procedură este la fel de importantă ca un tratament endodontic, întrucât dintele are nevoie să fie restaurat și adus în forma inițială pentru a-i asigura rezistența în timp. Pe scurt, procedura presupune acoperirea dintelui cu o coroană.

Orice dinte ce are pulpa dentară afectată trebuie tratat endodontic, întrucât infecția poate afecta osul și acest lucru duce la pierderea dintelui de pe arcadă.

 

Pacientul trebuie instruit de către medicul dentist endodont despre necesitatea vizitei la cabinet la fiecare 6 luni pentru verificarea dinților cu tratamente și obturații de canal, deoarece caria dentară poate afecta un dinte deja tratat.

Dorești o investigație gratuită?

?×