Odontoterapia – tratamentul cariei dentare

Odontoterapia este ramura medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul cariei dentare și refacerea dinților afectați de fisuri, ciobiri, fracturi sau alte probleme ale suprafeței dinților, prin intermediul unei plombe.

Caria dentară este o boală bacteriană foarte frecventă care afectează 60 – 90% dintre copii și majoritatea adulților din țările industrializate. Se manifestă prin distrucția dintelul de la smalț spre pulpa dintelui și este determinată de agenții patogeni prezenți în placa bacteriană de pe suprafața dinților. Apare inițial sub forma unor pete albe, cretoase și greu de observat de către pacient. În acest stadiu, caria dentară este necavitară și reprezintă o demineralizare a smalțului, iar tratamentul este mai puțin invaziv și deloc costisitor. Constă într-o remineralizare indusă de către medicul dentist cu scopul de a păstra dintele viu.

 

De aceea, o vizită la cabinetul stomatologic o dată la 6 luni vă ajută să vă protejați sănătatea orală și să interveniți încă din fazele incipiente ale unor afecțiuni.

În cazurile mai complicate, când caria dentară a avansat în structurile dentare (smalț și dentină) sunt necesare manevrele terapeutice de îndepărtare a țesutului dentar afectat și de igienizare a zonei. Intervenția are loc sub anestezie locală, iar etapa finală în tratamentul cariei dentare este reprezentată de realizarea unei obturații coronare (plombare), adică umplerea spațiului rămas în urma curățării cariei.

 

Pe de altă parte, lipsa tratamentului determină descompunerea dintelui în mod semnificativ, iar degradarea necontrolată îl poate distruge. Influențează, de asemenea, apariția și mai multor bacterii și, în cele din urmă, apariția mai multor carii și chiar și instalarea unor infecții în organism (boală de focar).

Dorești o investigație gratuită?

?×